KÖRNYEZET - ÉS TEMÉSZETVÉDŐVÉDŐ CIVIL SZERVEZETEK XXIII. ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA
A VEGETÁRIÁNUS SZEKCIÓ ÁLLÁSFOGLALÁSA

Ember- és Környezetvédő Közhasznú Egyesület

A 2013.03.23. - án megtartott vegetáriánus szekció ülésén részt vevők - mint eddig minden évben - azzal a kéréssel fordulnak a jövő évi OT szervezőihez, hogy a következő évi találkozó legyen végre egészség- és környezettudatos! A metán-kibocsátó étrend helyett a 4 nap során szolgáljanak fel vegán étrendet, melyhez kérjék ki a szekció véleményét! Évről évre bizonyítottuk, hogy ez a fajta étkezés gasztronómiai élményt nyújtó, egészséges és környezetkímélő-, védő.

Tény, hogy a globális felmelegedésben nagy szerepet játszik a nagyüzemi állattartás és az emiatt kiirtott erdők hiánya, a városi park - és sorfák brutális csonkolása és pusztítása. A Földünkön megtermelt gabona 80%-a állati takarmány, és csak 20%-át fogyasztják el emberek, miközben a Föld lakosságának a 2/3 - a éhezik. Ez nem más, mint az intézményesített pazarlás: gazdaságtalan és anökologikus.
A nagyüzemi állattartás környezetszennyező. Légszennyezés a metán-kibocsátás, mely tartósabb üvegházhatású gáz, mint a kipufogógáz, a CO2.
Vízszennyezés a vágóhídi hulladékvér és a hígtrágya csatornába juttatása. Talajszennyezés a hígtrágya elfolyása a földön. A zoonózisok a tápláléklánc útján terjednek. Szakszerű kezelést követően a szerves hulladék táplálékul szolgálhatna a föld, a növényvilág, különösen a fás szárú növények számára.

Etikátlannak tartjuk, ahogyan az állatokkal a nagyüzemi telepeken, majd a vágóhidakon bánnak, amikor az életüket veszik. Az állatok érzelmi életének gazdagságát egyre több tudományos kísérlet igazolja az etológiában. (pl. Konrad Lorenz munkássága).
Etikátlan a fás szárú növények szakszerűtlen csonkolása, valamint pusztításuk (figyelmeztető jel lehetne a húsvétszigetiek kipusztulása, miután fáikat végleg kiirtották!).

A hús, a tej, a tejtermékek, a tojás fogyasztásának az ember egészségére gyakorolt káros hatásai közismertek. Az állatokban mindig jelen lévő paraziták - elfogyasztva - az emberre is veszélyesek. Az állati fehérje mellet mindig ott vannak a telített és transz-zsírok, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek fő okai. Az állati fehérjéknek jelentős szerepe van a cukorbetegség, a csontritkulás és a rák kialakulásában, illetve mindezek és más betegségek kiváltójában az elsavasodásban.

A növényekkel - a vegán vegetáriánus táplálkozással - közvetlenül kapjuk a napenergia segítségével előállított szerves táplálékot: szénhidrátokat, fehérjéket, telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Állati termékek fogyasztásával ezekhez nem jutunk hozzá, csak másodkézből. A növényvilág (különösen a fák) oxigént, árnyékot adnak, megkötik a port, védenek a talajeróziótól, szívóhatásuk fenntartja a talajvíz szintjét, párologtatva klimatizálnak, csökkentik a zajt, a rezgéseket, a sokféle zöld színárnyalattal megnyugtatnak, gyógyítanak és táplálnak, holtukban épületszerkezetként, nyílászáróként, használati tárgyként, hangszerként szolgálnak minket, Védenünk kell őket, hiszen ők is védenek minket és a környezetünket! Rekreációs hatásuk pótolhatatlan.

Kívánjuk, hogy a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek XXIV. Országos Találkozója egészség- és környezettudatosabb legyen. Mutasson példát (ne csak elméleti felkészültségével, hanem gyakorlatban is ) az életmód, a szemlélet megváltozásával is!

2013. március 24.

Szemléletváltás az Életért (SZÉL)
Ember - és Környezetvédő Közhasznú Egyesület