KÖRNYEZETVÉDŐ CIVIL SZERVEZETEK XXIII. ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA
2013, Gödöllő
vegetáriánus szekció petíciója

A HÚS a világ legerősebb és legrégebbi függősége.

A VÁGÓHÍD a mészárlás háza, a halál temploma, a "humánus" öldöklés színtere: pszichológiai és fizikai bántalmazás, kínzás, megcsonkítás, mészárlás, vérfürdő. Lehet "humánus" a mészárlás, gyermek és nő megerőszakolása, a rabszolgaság, a holokauszt? Amerikában kíméletlenül lemészárolnak 10 milliárd haszonállatot és 18 milliárd állati lényt a tengerekből évente. Az egész világon évente 53 milliárdot. Nem az egészségért, a túlélésért, az élelmezésért, az éhezés vagy önvédelem miatt. Magyarországon a sintérek 150.000 állatot végeznek ki, és ezek között sok a tenyésztésből származó, megunt, utcára kilökött élőlény.

Az emberek 4 okból fogyasztanak húst, tejet, tejterméket, tojást: hagyomány, szokás, kényelem, íz. Sokadíziglen ették az ősök. Gyerekkoruk óta ehhez szoktak hozzá. Elé lökik a takarmányt, kihajtják legelni, nincs vele túl sok gond. A gyümölcsért, zöldségért sokat kell dolgozni, amíg asztalra kerül. A nyersen émelyítő vér íze és szaga mámorító. A főtt-sült mosogatólére emlékeztető hullalét növényi fűszerekkel teszik kívánatossá.
Sokak véleménye, hogy az állat azért van, hogy az ember megölje. A tulajdonaként rendelkezik vele. Tárgyként, árucikként bánik vele a vágóhidakon, a tejüzemekben, a tojásgyárakban. Figyelmen kívül hagyja, hogy használja érzékszerveit és agyát, érző lény akárcsak az ember. Politikai és vallási dogmák köntösébe öltöztetve reklám célokat is szolgálnak az állatok és termékeik. Az ebből származó betegségek egy másik üzletágat támogatnak a reklámok világában: a gyógyszeriparét! Ezek a reklámok állatot, embert és élőhelyünket, a Földet is megölik. A Vörös Könyv szerint 40.000 fajt fenyeget a közeli kihalás veszélye, a haszonelvűség miatt tönkretett élőhelyük következtében.
A kisgyermek csodálatának a tárgya az állat, kedves játszótársa, örömet, boldogságot jelent a számára és felsikolt, ha a szeme láttára megölik. Azután megtanulja, hogy az állat kínzása szórakoztató: kakasviadalok, harci kutyák összecsapása, bikaviadalok, stb. Aljas, undok, erkölcstelen, utálatos, közömbös lesz ártatlan teremtményekkel szemben. Tanult viselkedés a fajgyűlölet, ami embertársaira is átvihető. Becstelen álláspontja szerint etikátlanul kizsákmányol, fogva tart, meggyilkol más fajokat felsőbbrendűsége okán. A diszkrimináció ördögi módszeréből fakad a kegyetlenség, az igazságtalanság, az egyenlőtlenség, a rabszolgaság, a gyilkosság, a megbélyegzés égő vas vagy chip formájában. A húsevőknek mutassunk be egy filmet: újszülött állatok földhözcsapása, delfinek megölése, kóser vágás, guillotine szerkezet állatok számára, csőrcsonkítás, herélés érzéstelenítés nélkül, gépi libatömés, hím ivarú kiscsibék élve ledarálása, vagy műanyag zsákba fojtása halomra, pulykák gyilkolása feszítővassal, baromfik egymással történő agyoncsapdosása, szarv csonkítása, stb. Aki elfordítja a fejét, attól megkérdezhetjük: ha nem jó a szemnek, akkor miért jó a gyomornak?
A reklámokban kacagó állatfigurák kelletik magukat a falánk embernek, aki bedől a hazug agymosásnak. Közben kamionok gyűjtőfogdáiban hurcolják a rémült teheneket, disznókat, pulykákat, csirkéket a vesztőhely, a vágóhíd felé. Érzik a vesztüket, ezért hiába nyílik ki a fogda ajtaja, nem akarnak lemenni. Elektromos ösztökékkel zavarják a nagytestűeket a csúszdáig, ahol élve forrázzák őket. A kistestűeket egyszerűen ledobják vagy lesöprik, majd élve fejjel lefelé felakasztják a futószalagra, forró vízbe mártják a tollfosztáshoz, pusztulás közben az elernyedt kloakán ürülő bélsár szennyezi a felaprított tetemeket, s ez okozza a gyakori szalmonella fertőzéseket. Ez a fajta viselkedés megbocsáthatatlan!

Egyesek azt állítják, hogy az ember mindenevő, de leginkább húsevő. Aki húsevő, az a születésétől a haláláig kb. 3.000 szárazföldi és több ezer tengeri állatot fogyaszt el. Miközben ehhez nincsenek meg az anatómiai adottságai. Az ember 100%-ban növényevő, vagyis vegán: fogaink szélesek, laposak, rövidek, tompa élűek, zártak, amivel kitűnően tudjuk kiharapni az almát, majd péppé őröljük lapos zápfogainkkal. A ragadozóknak elálló, kúpalakú, hosszú, hegyes, elülső, ún. tépőfogaik vannak, és nincsenek hátsó, lapos őrlőfogaik. Az emberi kézen és lábon lapos körmök vannak. A ragadozóknak minden végtagjukon karmok vannak a zsákmány megragadására. Az ember bélcsatornája a testhossz 12-szerese (mint a majmoké), jellemző rá a lúgos kémhatású nyál és epe, enyhén savas gyomor, lúgos vékonybél. A ragadozók bélcsatornája a testhossz 3-szorosa, savas nyál és epe, erős gyomorsav és húgysavbontó képesség jellemzi.
Az embernek (a nagytestű növényevőkhöz hasonlóan) bőrpórusai vannak, és a hőleadás izzadással történik. A ragadozóknak nincsenek bőrpórusaik, a hő leadás nyelven keresztül és lihegéssel történik. Az emberi nyálban - a növényevőkéhez hasonlóan - sok ptyalin enzim található a szénhidrátok bontásához, van féregnyúlványa és cellulózbontó enzimje, a felszívódást bélbolyhok segítik. A ragadozóknál nincs ptyalin, féregnyúlvány és cellulózbontó enzim, a bélfal sima. Az ember állkapcsa - hasonlóan a növényevőkéhez - oldalra is mozog. A húsevőknek föl-le mozog. Az ember és a növényevők isszák a vizet, a húsevők lefetyelnek.
Az emberben nem létezik a húsevő ösztön. Mindenki vegánnak születik, és élete során erőszakkal etetik állati termékekkel. A kisgyermek az ágyába helyezett nyúllal eljátszik, és a mellé tett almát megeszi. Gyümölcsből, zöldségből veszi magához az enzimeket, vitaminokat, ásványi sókat és a napenergiát. Mindez állatok testén átvezetve logikátlan és irracionális, valamint abnormális. Kólibaktériumok és a szalmonella az állat és emberi ürülékben található, a növényekben nincs. Az ilyen fertőzésekért a húsevő társadalom a felelős. Ehhez nincs köze sem Istennek, sem az evolúciónak. Ez üzlet, amihez a reklámok átverései szükségeltetnek. A tömegtermelés pedig elszennyezi a termőföldet, a terményeket.

Emberi betegségek egyre gyakoribbak: a hozzánk közelálló állatvilágtól egyenes úton szerezhetjük be a szív és érrendszeri betegségeket, a rág minden fajtáját, a cukorbajt, vesebetegségeket, csontritkulást, elhízást, asztmát. Mindezek beszerezhetők a húsból, tejből, sajtból, tojásból. Ezek mindegyikében van koleszterin, telített zsírsavak, transz zsírsavak, állati fehérje. Mindez elsavasítja a szervezetet, amely úgy védekezik, hogy a csontokból kivont kalciummal igyekszik lúgosítani. A tejben levő kalcium lerakódik az erek falára, a csontvégekre, miközben csontritkulást okoz.

A környezetszennyezés: levegő-, víz-, és talajszennyezés, erdőirtás, üvegházgázok kibocsátásának elsődleges oka a nagyüzemi állattenyésztés. Ebbe beletartozik az állattartás és a vágóhídi munkálatok is. Mindez rendkívül gazdaságtalan.

Aki belátta, hogy az állati eredetű termékek fogyasztása egészségtelen, etikátlan, gazdaságtalan és környezetszennyező az előtt megnyílik egy új világ. A csodálatos államalkotó rovarok gyomorváladékukat kiöklendezik, és ezzel táplálják ivadékaikat, a lárvákat. Ne vegyük el tőlük a hányadékot. Helyette a gyümölcsökből az enzimek, vitaminok, ásványi anyagok mellet a gyümölcscukor teheti édessé az életünket. Ha ételünket akarjuk édesíteni, akkor természetesen rendelkezésünkre állnak a növényi szirupok: juharszirup, maláta szirup, xilit, stevia rebaudiána (jázminpakóca) stb. A répa- és a nádcukor nem élő, vegyi anyag, kerüljük a fogyasztását.

Az ember által, egy bottal megerőszakolt tehén fájdalmak között világra hozza a borját. Amikor elveszik tőle, hogy borjúszelet legyen egy gourmand gyomrában, akkor felbőg (felsikolt) fájdalmában. Ezután géppel gyötrik a tőgyét, amitől az begyullad. Mirigyváladéka gennyel telítődik, ezért a takarmányába antibiotikumot kevernek, s ennek következtében rezisztens baktériumtörzsek szaporodnak el benne. A fogyasztó magáévá teheti a növekedési hormon mellett. Ha az orvos felírja számára a másik antibiotikumot, akkor az már nem árt a baciknak. Az agyonelletett anyaállat tejhozama a 7. életévében van a csúcson. Élhetne még akár 20 éves koráig, de a tejhozam csökkenés nem gazdaságos, ezért likvidálják, lemészárolják. A tehén és bármilyen állat mirigyváladéka helyett fogyaszthatunk olajos magokból és gabonafélékből, valamint hüvelyesekből készült tejszerű ital: barackmagtej, diótej, kendermagtej, kesutej, mandulatej, máktej, mogyorótej, rizstej, zabtej, szójatej. A szójatejből évezredek óta készítenek túrót a kínaiak: az a tofu. Használhatjuk túróként, sajtként, hal és más jellegű húsként, tepertőként. Sokféle ízesítéssel készülhet és semmilyen állatot nem kell gyötörni miatta. A tojásgyárak szűk ketreceiben - a kakast nem látott - terméketlen nőnemű petesejtek, a tyúk havibajaként gördülnek a futószalagra. Az úton nagy mennyiségű tojás törik el, s ezeket disznókkal etetik fel. A 100%-os koleszterin értékű tojás helyett kiváló rántottát készíthetünk tofuból, amit rakott krumpliban is jól használhatunk. Süteményekben lenmag, kendermag pótolhatjuk, de kitűnő az étkezési keményítő is.

A húsokkal félelmet, szorongást, és agresszivitást kiváltó stressz hormonokat veszünk magunkhoz. A hal, baromfi, disznó, szarvasmarha húsát pótolhatjuk különböző állagú és alakzatú szójatermékek. Sokoldalúan használható a búzahús vagy kínai nevén a "seitan".
A búzasikér tökéletes fehérje (kivéve a gluténérzékenyeknek), amiből natúr- és rántott szelet, pörkölt, reszteltmáj, vagdalt készülhet. Akárcsak a húsoknál, itt is a növényi fűszerek adják meg az egyéni, különleges jelleget.
A gabonák a vegánok számára a bőséget szolgáltatják: alakor, amaránt, árpa, búza, cirok, durum-búza, hajdina, köles, kukorica, quinoa, rizs, rozs, tönkölybúza, triticale, zab. Ezek közül a közétkeztetés csak a rizst ismeri.
A hüvelyesek rendkívül gazdag fehérjetartalommal rendelkeznek, többel, mint a húsok, ezért kevesebb kell belőlük. Ezek: a babfélék (adzuki, mungó, szója, vörös, ló, tehén, jég vagy gyöngy, géber vagy néger, vese, virág, ...), borsó, csicseriborsó, csillagfürt, lencsefélék (sárga, vörös, szürkészöld, szürkésbarna, fillér, francia, tányér, baranyai, kalocsai, nagylétai, nyebrovszkaja, fekete...).
Az olajos magvak mindegyike nyersen fogyasztható, ezért élettani szerepük pótolhatatlan, mert megőrzik enzimtartalmukat. Az enzimek 40 Celsius-fokon lebomlanak. Minden zsírban oldódó vitamin megtalálható bennük. Gazdagok nyomelemekben és ásványi sókban.
A gyümölcsök a nyers ételek csodái. A legtökéletesebb emberi táplálékok.
A zöldségek gyógyító táplálékaink, lúgosítanak. Nyersen, főve és sülve is jótékonyan hatnak.

Mindenki gondolja át: "kedvencnek" mondja az otthonában fogva tartott állatokat, amelyeket nem ismer, azokat pedig "vacsorának"?!

Karay Zsófia