A lucerna gyógyhatásáról

A nálunk eddig inkább csak takarmányként ismert lucernát (Medicago sativa) a megfigyeléseken alapuló népi gyógyászat régóta alkalmazza gyógyhatása miatt.
Ma már a tudományos kutatások is igazolják, hogy a lucerna föld feletti része, a levelei bőségesen tartalmaznak béta-karotint, B-, C-, D-, E- és K- vitamint, ásványi sókat, káliumot, vasat, kalciumot és foszfort.
A kalcium és a foszfor a fejlődő és idős szervezet csontrendszerének és a fogazatnak igen hasznos.
Magas klorofilltartalma miatt a lucerna kiváló méregtelenítő, dezodoráló, szájszagszüntető hatású.

A lucerna angol neve: alfalfa. Ez az arab eredetű szó azt jelenti: apa.
Valószínűleg azért adták neki e nevet, mert egyedülállóan jó erősítő, védő, gyógyító hatású. Sikerrel alkalmazható idült és heveny emésztési zavaroknál. Felfúvódások és fekélyek, étvágytalanság gyógyításában is előnyösen használható, mert a nyers káposztához és káposztaléhez hasonlóan gazdag U-vitaminokban. (Az ulcus = fekély szóból ered az U-vitamin elnevezése.) Az U-vitamint gyakran használják a peptikus fekély esetében. (A fekély a nyelőcsőben, a gyomorban vagy a bélben keletkezik, és úgy jön létre, hogy a nyálkahártya elveszti ellenállását a gyomornedv emésztő hatásával szemben. A nyálkahártya pusztulásával sebek keletkeznek a tápcsatorna említett részein.) A lucerna alkalizáló hatása jól közömbösíti a gyomorsavat.

A lucerna egyébként jó hashajtó, természetes vízhajtó és lázcsillapító.
A halimbai esperes golyvaellenes hatását is ismerte.
Elősegíti a szénhidrátok, a fehérjék, a kalcium és a vas, valamint több nyomelem felszívódását és beépülését a szervezetbe.
Különösen jót tesz a belőle készült kivonat idős korban. Erősíti az immunrendszert, lassítja a lépülés folyamatát. Növeli a szellemi, a fizikai életerőt, elősegíti a jobb alvást. Alkalmazzák idült és heveny húgyhólyaggyulladás, prosztatagyulladás gyógyítására. Jótékonyan hat ízületi és reumás fájdalmak ellen.
Serkenti a tejelválasztást. Fontos, hogy lassan fejti ki a hatását, de az mélyreható.

Mivel sok zsírban oldódó vitamint tartalmaz magas dózisban és ezek felhalmozódnak, csak 2-3 hónapig szabad lucernát fogyasztaniuk azoknak, akik az említett idült betegségben szenvednek.
A lucernát Frank Bauer biológus elnevezte "nagy gyógyítónak", mivel kutatásai szerint e növény 8 esszenciális enzimet tartalmaz.
Ezen kívül minden 100 gramm lucernában 8.000 NE (nemzetközi egység) A-vitamin és 20.000-80.000 NE K-vitamin található.
Az utóbbi védelmet nyújt a vérzékenység ellen, elősegíti a véralvadást, mérsékli a túlzott menstruációs vérveszteséget. Akinek gyakran vérzik az orra, annak segíthet a K-vitamin bevitelének növelése, például lucerna révén.
Előfordul, hogy a nagyfokú hasmenés K-vitamin hiányra vezethető vissza.

FIGYELEM! Aki Syncumart szed, K-vitamin tartalmú készítményt nem fogyaszthat vagy beszélje meg kezelőorvosával, hogy azt szünetelteti.

Adagolás:
A szakirodalom szerint napi 2-4 gramm a szokásos dózis, de dietetikus vagy orvos tanácsára nagyobb mennyiség is szedhető.
A fiatal, gyenge hajtások salátába is keverhetők.
Ledarálva, szűrve, rostmentes lé formájában éhgyomorra ajánlott a fogyasztása. Gyomorégés vagy fekély esetén egy pohár kamillateával előkészíthető a "terep".
Kizárólag frissen érdemes fogyasztani. Magas enzimtartalma miatt gyorsan reakcióban lép a mérgekkel és a gyomorban összegyűlt nyálkával. Émelygő érzés jelzi, hogy a tisztulás beindult. Étvágytalanság, hányás, hasmenés, izzadás, különböző fájdalmak, hőemelkedés, fáradékonyság, aluszékonyság stb. kísérheti az évtizedek során a szervezetben felhalmozódott salak- és méreganyagok távozását.
A lé fogyasztása után legalább egy óra teljen el étel befogadásáig. Kellemetlen közérzet esetén biozöldség fogyasztható utána, mely segít a kezdeti kényelmetlenségeken. A zöldséglé fokozza a tisztító hatást.

A csírázó lucerna kifejezetten télen fogyasztható. Tavasszal, nyáron és ősszel a lucernásban szüretelt terményt használjuk. A legkiválóbb a tavaszi zsenge, kb. 25 cm-es hajtás.

szerző: Karay Zsófia